Csopak

AZ ÉRZÉKENY GYERMEKEINKÉRT

ALAPÍTVÁNY BALATONFÜRED

BALATONFÜREDEN ÉS KISTÉRSÉGÉBEN MŰKÖDŐ LISZTÉRZÉKENY GYERMEKEKET ÉS CSALÁDJAIT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY

alapitvany

ALAPÍTVÁNYUNKRÓL

AZ ÉRZÉKENY GYERMEKEINKÉRT ALAPÍTVÁNY 1999-ben jött létre. Alapítványunk tagjai egymást ismerő és segítő családtagok. Fontos számunkra a gyermekek felkészítése felnőtt életükre, elsősorban egészségtudatuk kifejlesztése és fenntartása. A GLUTÉNMENTES diétát meg kell tanulni!

A pszichés teher, ami a gyógyíthatatlan betegséggel való drámai szembesülés, a család minden tagjának komoly problémát okoz. Törekszünk arra, hogy a beteg gyermek életvitele ne térjen el az egészségestől. Korai pszichés vezetéssel elérhető, hogy a gyermek ugyanolyan egészségesnek érezze magát, mint nem diétázó társaik. Megfelelően kialakított gyakorlattal ez elérhető, és rendszerint csupán a pubertás okoz problémát. Feladatunk az elviselhetőség segítése minden eszközzel!

Elhivatottságunk, alázatos munkánk eredményeképpen

Minden hónapban több kg gluténmentes liszt segítséget kapnak a családok. A térségben elsőként mutattuk be a „BIOCARD” lisztérzékenységet kimutató gyorstesztet. Alapítványunk 2006-ban indította el Balatonfüreden majd Csopakon, Alsóörsön, Pécselyen a tanköteles gyermekek körében a COELIAKIA (lisztérzékenység) kiderítésére irányuló szűrést a fent említett BOICARD gyorsteszttel.

Az országosan is egyedülálló programot minden évben azóta is bonyolítjuk, a folyamatos szűrést azóta is biztosítva. Tavaszi „Családi Napok”-at szervezünk gluténmentes termékbemutatókkal, kóstolókkal, speciális termékeket forgalmazó cégek bevonásával Együttműködünk a helyi orvosokkal, védőnőkkel, megyei gasztroenterológusokkal Pályázatokon folyamatosan sikeresen indulunk

MI IS A COELIAKIA (GLUTÉNÉRZÉKENYSÉG)?

A coeliákia a vékonybél kóros elváltozásával járó GLUTÉNÉRZÉKENYSÉG. A teljes szervezetet érintő betegség, amely minden életkorban előfordulhat. A GLUTÉN gabonafélékben (búzában, rozsban, árpában, zabban és összes származékában), valamint az ezekből készült ételekben fordul elő. A beteg szervezete ellenanyagokat (antitesteket) termel a GLUTÉN egyik alkotórésze, a gliadin ellen. Az ellenanyagok a bélhámsejtben összekapcsolódnak a gluténnal. Az immunsejtek megpróbálják felszámolni a gliadin ellenanyag-komplexet, de végeredményben a vékonybél bélnyálkahártyáját teszik tönkre. A felszívó felület csökken, aminek következtében valamennyi tápanyag felszívódása romlik.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a betegek hiába fogyasztják el a tápanyagokban gazdag ételeket, azok szervezetük számára nem válnak hasznossá, mert nem tudnak felszívódni. A GLUTÉN teljes elhagyása az étkezésből, a coeliakia egyetlen ma ismert terápiája. Szigorú gluténmentes étkezés mellett regenerálódik a vékonybél nyálkahártya, csökken a betegségre utaló antitestek szintje, klinikai tünetek is megszűnnek. A betegség nem gyógyítható, kezelésének egyetlen lehetősége a GLUTÉN-mentes diéta szigorú betartása. GLUTÉN tartalmú ételek ismételt fogyasztását követően a tünetek ismét megjelennek. A DIÉTA EGY ÉLETRE SZÓL!

TÜNETEK, AMELYEK FELVETIK A GLUTÉN-ÉRZÉKENYSÉG GYANÚJÁT

Hasmenés (nagytömegű, ismétlődő: világos színű, bűzös, zsíros fényű) Székrekedés (elsősorban gyermekkorban jellemző) Étvágytalanság, hányás, Súly- és hosszfejlődés lelassulása, megállása, Pszichés tünetek (fáradékonyság, kimerültség, ingerlékenység, apátia, depresszió) Sápadt bőr, Fehérje- és vashiány: a D-vitamin és a kalcium felszívódási zavara miatt a csontok mészszegénysége, a K-vitamin hiánya miatt vérzékenység alakulhat ki.
A felszívódási zavar miatt csökken a fertőzésekkel szembeni ellenállás, gyakoriak a légúti- és bélfertőzések Spontán vetélés, női-férfi meddőség

MA A LEGTÖBB BETEGET AZONBAN CSUPÁN EGYETLEN, NEM IS MINDIG EMÉSZTŐRENDSZERI TÜNET ALAPJÁN DIAGNOSZTIZÁLJÁK! A BETEGSÉG GYAKRAN TELJESEN TÜNETMENTES IS LEHET.

A FEL NEM ISMERT VAGY NEM MEGFELELŐEN KEZELT COELIÁKIA LEGFONTOSABB HOSSZÚ TÁVÚ SZÖVŐDMÉNYÉNEK MA A TOVÁBBI AUTOIMMUN BETEGSÉGEK KIALAKULÁSÁNAK VESZÉLYE TŰNIK. LEGSÚLYOSABB SZÖVŐDMÉNYE A DAGANATOS BETEGSÉGEK KIALAKULÁSA.

KIMUTATTÁK, HOGY EZEK ELŐFORDULÁSA UGRÁSSZERŰEN MEGNŐ, HA A GLUTÉNÉRZÉKENYSÉGET CSAK FELNŐTTKORBAN ISMERIK FEL, MÍG A KORA GYERMEKKORBAN DIAGNOSZTIZÁLT ÉS A GLUTÉNMENTES DIÉTÁT AZÓTA PONTOSAN BETARTÓ, COELIÁKIÁS FELNŐTTEKBEN SOKKAL ALACSONYABB!

TERÁPIA

A táplálkozásból teljesen el kell hagyni a búzát, rozst, árpát, zabot, tönkölyt, durum, graham, ezeknek összes származékát, illetve az ezekből készült vagy ezeket az alapanyagokat tartalmazó élelmiszereket (módosított keményítő, glutén tartalmú adalékanyagok stb..), ételeket, (mint a kenyér, tejtermékek, szörpök, péksütemény, tészta, müzli, édességek, felvágottak, pudingporok, sütőpor, kechupok, húskonzervek, instant levesporok, mártások, csokoládé, fagylalt, stb…).

Annak ellenére, hogy a gluténmentes diéta egyszerűnek tűnik, valójában nagyon sok tényező befolyásolja a hatékony alkalmazását, mint például az élelmiszerek gluténtartalmának hiányos megadása, és a gluténtartalom kimutatására alkalmas analitikai eljárások hiánya.

Napjainkban az orvosok, szülők, dietetikusok és az élelmiszeripar egyes képviselőinek összefogásával sikerült olyan megfelelő választékot és diétát kialakítani speciális GLUTÉNMENTES alapanyagokból, élelmiszerekből, amelyek megfelelő, egészséges és választékos étkezést biztosít a betegnek. Az egészséges és kiegyensúlyozott gluténmentes diétában azok az élelmiszerek fogyaszthatók, amelyek természetesen gluténmentesek, mint a zöldségek, gyümölcsök, a hüvelyesek, tojás és tengeri halak, valamint a különleges táplálkozási igényeket kielégítő diétás élelmiszerek.

A COELIAKIÁSOK KIZÁRÓLAG GARANTÁLT GLUTÉNMENTES TERMÉKEKET VÁSÁROLHATNAK!

A diétás élelmiszerek drágák, és elérhetőségük is korlátozott – ennek következtében sérül a betegek esélyegyenlősége, életminőségük elmarad az elvárhatótól.

ELÉRHETŐSÉGEINK

ÉRZÉKENY GYERMEKEINKÉRT ALAPÍTVÁNY
8230 Balatonfüred, Kossuth Lajos út 3
Tel.: 20/542-51-72, 30/974-69-33
E-mail: andigrillkert@gmail.com / bne.magnes@indamail.hu
BANKSZÁMLASZÁM: 10400425-04201784-00000000
ADÓSZÁM: 18929184-1-19

VÁRJUK 1 %-OS FELAJÁNLÁSAIKAT!

FŐBB TÁMOGATÓINK:

Balatonfüred Város Önkormányzata
Csopak Község Önkormányzata
Nemzeti Együttműködési Alap
TLC Kft Balatonfüred
Dr. Nagy Szilveszter Gyermekorvos
Andi Grillkert Csopak
Papp György Kastély Üdülőház Balatonfüred